Meest gestelde technische vragen en antwoorden Fritz!box

Uit Stipte Klantenservice

Ga naar: navigatie, zoeken

Probleem met uw verbinding oplossen

Het power/dsl lampje op de modem is uit of knippert

 1. Heeft de aansluiting al eerder gewerkt? Controleer dan de kabels op bijvoorbeeld breuken. Heeft het nog niet eerder gewerkt, raadpleeg dan hier de installatiehandleiding.
 2. Kijk op de site of er een storing is of dat er werkzaamheden plaatsvinden.
 3. Trek de stekker van de modem uit het stopcontact. Wacht minimaal 3 minuten voordat u de stekker weer in het stopcontact steekt.

Wegvallende verbinding

Als uw ADSL-verbinding instabiel is (wordt zo nu en dan of constant verbroken) adviseren wij u het volgende te controleren:

'SNR Margin (Up/Down) [dB]': Deze waarde moet bij voorkeur hoger dan 6 zijn, hoe hoger hoe beter.

'Line Attenuation (Up/Down) [dB]': Dit geeft de mogelijke verzwakking van uw ADSL-lijn weer. De attenuation-waarde voor 'up' moet ongeveer de helft zijn van de attenuation-waarde voor 'down'. Hoe lager deze waardes, hoe dichter u bij de wijkcentrale woont. Indirect kunt u met deze waarde de afstand tussen uw aansluiting en de wijkcentrale achterhalen. Hoe dichter bij de wijkcentrale, hoe sterker het signaal. Heeft u afwijkende waardes? Controleer dan de bekabeling tussen het modem en het punt waar de ADSL-lijn uw huis binnen komt. Dit punt heet het ISRA-punt.

U kunt dit zelf nakijken in de Fritz!box volgens onderstaande procedure:

Hoe zoek ik de DSL waardes op in de Fritzbox 7113

Log met uw browser (bijv. Internet Explorer) in op de volgende pagina, http://192.168.178.1 of http://fritz.box
Het standaard wachtwoord is admin en druk op Log on

Ts fritz7113 login1.png

Afhankelijk van de gebruikte software, kunnen de onderstaande afbeeldingen licht afwijken.
Klik in het scherm waar u nu bent op DSL, dit vindt u terug bij Interface Information

Ts fritz7113 1ste.png

In onderstaand scherm ziet u Overview staan met informatie over de snelheid van de modem en de status van de verbinding, klik in dit scherm op het tabblad DSL

Ts fritz7113 2de.png

In onderstaand scherm ziet u nu de informatie over uw lijn, de waardes van Signal-to-noise ratio en Line attenuation vindt u hier terug.

Ts fritz7113 3de.png

 • Signal-to-noise ration:

Bij voorkeur een waarde hoger dan 6, hoe hoger hoe beter.

 • Line attenuation:

Dit geeft de mogelijke verzwakking van uw ADSL-lijn weer. De attenuation-waarde voor 'up' moet ongeveer de helft zijn van de attenuation-waarde voor 'down'. Hoe lager deze waardes, hoe dichter u bij de wijkcentrale woont. Indirect kunt u met deze waarde de afstand tussen uw aansluiting en de wijkcentrale achterhalen. Hoe dichter bij de wijkcentrale, hoe sterker het signaal. Heeft u afwijkende waardes? Controleer dan de bekabeling tussen het modem en het punt waar de ADSL-lijn uw huis binnen komt. Dit punt heet het ISRA-punt.

Wat u zelf kunt doen om uw verbinding stabiel(er) te maken

 1. Geen apparatuur of zelfs losse bedrading parallel aan de telefoonaansluiting aansluiten: dit kan onnodig signaal wegnemen, met als gevolg een instabiele lijn.
 2. Verbinding tussen ISRA-punt (dat is waar telefonie het huis binnen komt, doorgaans in de woonkamer of meterkast) en modem zo kort mogelijk houden maar zeker onder de twee meter. Verbinding tussen splitter en modem/router zo kort mogelijk met een maximum van 2 meter. Gebruik de door Stipte meegeleverde kabels en ander aansluitmateriaal of materiaal van minimaal vergelijkbare kwaliteit.

Mijn draadloze internetverbinding werkt niet of niet naar behoren

 1. Modem resetten: Zet het modem voor minimaal 30 seconden uit en daarna weer aan. Het kan ongeveer 2 minuten duren voordat uw computer en het modem weer verbinding met elkaar hebben.
 2. Wifi-kanaal aanpassen: Draadloze modems zenden uit op een vooraf in het modem ingesteld kanaal. Als uw modem op hetzelfde kanaal is ingesteld als het draadloze modem van uw buren dan kan de snelheid verminderen of de verbinding wegvallen. Meer uitleg hierover vindt u bij WiFi-kanaal aanpassen.
 3. Netwerkkaart: Controleer of de draadloze netwerkkaart (WLAN) in uw computer is ingeschakeld in uw besturingssysteem en installeer eventueel opnieuw de bijbehorende software. Raadpleeg hiervoor de handleiding van uw computer of raadpleeg de "Help" functie van uw computer.
 4. Afstand tot modem: Controleer of de verbinding wel werkt als u de computer met de draadloze netwerkkaart dichterbij het draadloze modem plaatst. Is dit het geval, dat wordt het signaal verstoort door iets in huis zoals metalen bouwmaterialen of andere apparatuur.
 5. Firewall: Controleer of de firewall software op uw computer de draadloze netwerkverbinding blokkeert.
 6. Beveiliging: Stipte raadt u aan de verbinding tussen uw computer en het modem te beveiligen met een encryptie-sleutel(WPA/WPA2). De sleutel bestaat uit een reeks cijfers/letters die zowel in het modem als in de computer moet worden ingesteld. Controleer of de sleutels in de computer en het modem overeenkomen. Modem fabrikant AVM (Fritz!box) vermeld de encryption key op de onderkant van de modem.

Fritz!box7113 wpakey.png

WiFi-kanaal aanpassen

Ga naar http://fritz.box of http://192.168.178.1. Indien nodig, dient u inloggen op de modem.
Klik op WLAN.

Ts fritz7113 main.png

Ga daarna naar Radio Network. U kunt desgewenst achter Name of the WLAN radio network (SSID) een zelfgekozen naam voor uw draadloze netwerk kiezen. Houd er wel rekening mee dat u deze naam op alle reeds geregistreerde computers moet aanpassen. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de standaard naam te laten staan.

Ts fritz7113 wlan1.png

Ga naar Radio Channel en vink Adjust radio channel settings aan. U kunt in de grafiek bij WLAN Location zien hoe intensief de verschillende kanalen gebruikt worden. Hoe hoger de kolom, hoe meer kans dat uw draadloos signaal op dat kanaal niet optimaal zal werken. Kijk wat het beste kanaal voor uw situatie is en selecteer dit kanaal bij Radio Channel. Druk op Apply om de selectie te activeren. Het kan even voordat uw computer connectie krijgt met het nieuwe kanaal. Indien u de netwerknaam niet aangepast heeft hoeft u op uw computer geen instellingen aan te passen. Heeft u dit wel gedaan dan dient u op uw computer de draadloze verbinding opnieuw aan te maken met de nieuwe naam.

Ts fritz7113 wlan2.png

Mijn ethernetkaart werkt niet

 • Controleer of de netwerkkaart in uw computer is ingeschakeld, mocht deze uitgeschakeld zijn schakel deze dan in.
 • Controleer of de kabel tussen uw computer en het modem/router in orde is, eventueel zou u kunnen testen met een andere netwerkkabel.
 • Controleer of uw internetverbinding via een lan-poort in het modem wel tot stand komt
 • Zet de modem uit en weer aan en wacht 2 minuten. Mocht dit geen oplossing bieden controleer of de firewall software uw verbinding blokkeert, u kunt dit testen door deze tijdelijk uit te zetten.
 • Mocht dit geen oplossing bieden controleer in uw besturingssysteem de instellingen van de ethernetkaart in uw computer. De juiste instellingen zijn 'automatisch een IP-adres toewijzen' en 'automatisch DNS toewijzen'.

Volledige handleiding van uw Fritz!Box

Installatie handleiding van uw modem