Informatie over draadloosinternet: algemene informatie, veiligheid en verhelpen van problemen

Uit Stipte Klantenservice

Ga naar: navigatie, zoeken

Algemeen

Wat is Wi-Fi?

Bij draadloos internet wordt gebruik gemaakt van de standaard Wi-Fi techniek, ook wel WLAN (Wireless Local Area Network) genoemd. Deze techniek maakt het mogelijk dataverkeer met snelheden van 11 Mbps tot maximaal 54 Mbps via radiogolven te transporteren van een basis(zend)station naar een ontvanger met een zogenaamde wireless (Wi-Fi) kaart.
Via Wi-Fi kunt u eenvoudig toegang krijgen tot internet zonder gebonden te zijn aan kabels of draden. Het signaal dat van de ene computer naar de andere wordt verzonden, is digitaal en wordt gecodeerd volgens het IEEE 802.11 protocol. Dit is een internationale norm voor het versturen van een digitaal signaal door de lucht.

Hoe werkt draadloos internetten via DSL?

Als in uw huis een ADSL-aansluiting is aangelegd, kunt u draadloos internetten via DSL met een WLAN. Het basisstation voor het WLAN (een zender/ontvanger) kan geïntegreerd zijn met het DSL-modem.
Iedere PC met een USB-aansluiting kan draadloos aangesloten worden via een Wireless USB adapter en daarnaast kan elke laptop met een Wireless laptop-kaart draadloos aangesloten worden. U kunt zo draadloos gebruik maken van de DSL verbinding.
Het draadloos modem heeft naast de draadloze verbinding ook een of meerdere ethernet-uitgangen zodat PC's via een ethernet-kabel ook rechtstreeks op het modem kunnen worden aangesloten.

Wat voor apparatuur heb ik nodig om een draadloos netwerk op te zetten?

Om een draadloos netwerk te realiseren heeft u een wireless modem en een WIFI kaart nodig. Het modem kunt u het beste op een centraal punt in het pand aansluiten om een zo groot mogelijk dekkingsgebied te maken.
De WIFI kaart plaatst u in de laptop of in uw computer.

Hoe moet ik mijn verbinding instellen?

Elke zender en ontvanger is weer anders qua instellingen, hiervoor verwijzen wij u naar de handleiding van het apparaat of de website/helpdesk van de leverancier.

Wat is het bereik van een draadloos netwerk?

De maximale afstand tussen de zender en de ontvanger is onmogelijk te bepalen. Gemiddeld is een bereik van 30 meter haalbaar, maar het is mogelijk dat er in uw huis teveel interferentie is. Dit wil zeggen dat er voor radioverbindingen veel storende objecten kunnen zijn. Denk hierbij aan audio apparatuur, televisie, draadloze telefoons en magnetrons.
Het is echter niet zo dat wanneer u 1 of meerdere van bovengenoemde apparaten in huis hebt, uw draadloze verbinding niet meer functioneert, maar het kan een negatieve invloed hebben op de draadloze verbinding.

Wat is het verschil tussen de standaarden 802.11B en 802.11G?

De 802.11G wireless variant is de opvolger van de 802.11B versie. De 802.11B techniek is gebaseerd op een 11 Megabit per seconde (Mbps) verbinding welke gedeeld wordt door alle verbonden systemen. Wanneer u een 802.11B type Router heeft en u bent met 2 computers verbonden, dan heeft u een theoretische snelheid van 5,5Mbps.
Tevens is de afstand met een 802.11B accesspoint minder groot dan een 802.11G versie. Met de 802.11G variant kunt u een snelheidsoverdracht van 54Mbps halen. Echter dit is ook weer shared en deelt u de snelheid met andere systemen die verbonden zijn. Wanneer u een draadloos netwerk (802.11B of 802.11G) beveiligd, gaat er altijd een minimaal gedeelte van de snelheid af. Dat stukje wordt gebruikt voor de versleuteling van de data die u uitwisselt.

Beveiliging

Is een draadloze netwerkverbinding veilig?

Een onbeveiligd draadloos netwerk is niet veilig. Anderen kunnen misbruik maken van uw verbinding waardoor uw DSL verbinding door Stipte kan worden afgesloten. Ook krijgt u zelf een lagere snelheid als anderen gebruik maken van uw verbinding.
Wij adviseren dan ook iedereen om het draadloze netwerk te beveiligen.

Wat kan ik doen om mijn draadloze netwerk te beveiligen

U kunt uw netwerk beveiligen middels verschillende technieken. WEP (Wired Equivalent Privacy) encryptie, WPA (WiFi Protected Access) versleuteling. Het meest veilig is WPA, als WPA met uw apparatuur mogelijk is adviseren wij u om deze manier te gebruiken.

Wat is het verschil tussen WEP of WPA beveiliging?

Wanneer u een WEP encryptie gebruikt, wordt de data die uitgewisseld wordt met 1 en dezelfde sleutel versleuteld. Elk pakketje dat verzonden en ontvangen wordt, moet dan eerst ontsleuteld worden. Bij WPA encryptie word er met verschillende sleutels gewerkt welke om de 4 seconden wisselen. Dit zorgt voor een betere beveiliging.

Ik heb een hele lage of wisselende signaalsterkte

Elke zender en ontvanger is weer anders qua configuratie. Hiervoor verwijzen wij u naar de handleiding van het apparaat of de website van de leverancier.

Problemen

Hoe kan het dat mijn draadloze verbinding zo langzaam is?

De traagheid kan veroorzaakt worden door drukte op de site waar u downloadt. Controleer of de verbinding ook traag is http://speedtest.bbned.nl en download hier de 100 mb binfile.
Sommige oudere draadloze adapters ondersteunen niet de 802.11G standaard waardoor de maximale overdrachtssnelheid wordt beperkt tot maximaal 11Mbit/s. Invloeden van buitenaf, zoals muren en plafonds, kunnen er voor zorgen dat deze snelheid lager ligt.

Mijn computer geeft aan dat er verbinding is met het draadloze netwerk, maar ik kan mijn modem/router niet instellen.

Vaak is een modem ingesteld met een WEP/WPA key om te voorkomen dat andere mensen ongewenst uw netwerk kunnen gebruiken. De sleutelcode die in het modem staat moet in dat geval overeenkomen met de sleutelcode die ingesteld staat voor uw draadloze adapter. Als de WEP/WPA keys niet gelijk zijn zal er geen verbinding tussen draadloze adapter en modem/router tot stand worden gebracht. Als het modem/router niet in te stellen is terwijl er wel signaalsterkte is, kunt u het modem/router benaderen door een netwerkkabel tussen uw PC en modem te gebruiken. Een onjuist ingestelde firewall kan er voor zorgen dat de webinterface van uw modem/router niet bereikbaar is.

Ik kan via mijn draadloze netwerk mijn modem/router configureren, maar kan geen internet verbinding maken.

Zorg er voor dat uw modem juist geconfigureerd is. Controleer uw loginnaam en wachtwoord in het modem/router.
Uw loginnaam en wachtwoord zijn vermeld in de bevestigingsbrief die u van Stipte heeft gekregen bij uw aanmelding.

De draadloze netwerkkaart in mijn laptop maakt geen verbinding met mijn draadloze netwerk.

Controleer of de drivers van uw draadloze adapter juist geinstalleerd zijn. Bent u er niet zeker van of de drivers juist geinstalleerd zijn, de-installeer dan eerst de huidige drivers en installeer daarna de drivers opnieuw.
Vaak is een modem ingesteld met een WEP/WPA key om te voorkomen dat andere mensen ongewenst uw netwerk kunnen gebruiken. De WEP/WPA key die in het modem staat moet in dat geval overeenkomen met degene die ingesteld staat voor uw draadloze adapter. Als de sleutelcodes niet gelijk zijn zal er geen verbinding tussen draadloze adapter en modem/router tot stand worden gebracht.
Als het modem/router niet te configureren is terwijl er wel signaalsterkte is, kunt u het modem/router benaderen door een netwerkkabel tussen uw PC en modem te gebruiken. Het is mogelijk dat de draadloze adapter niet goed samenwerkt met een modem/router van een ander merk. Raadpleeg in dat geval de fabrikant van de adapter of modem/router.

Wat kan ik doen aan storingen in mijn draadloze netwerk.

Een draadloos netwerk maakt gebruik van de 2,4 ghz frequentie. Deze frequentie is een radiogolf en daardoor gevoelig voor storing door andere signalen en/of objecten. Dergelijke storing noemen we interferentie.
Er kan sprake zijn van interferentie in uw omgeving zijn als:

 • U een zwak signaal ontvangt
 • De snelheid van uw draadloze netwerk voortdurend wisselt
 • U helemaal geen draadloos netwerk tot stand kunt brengen
 • Veel van deze problemen lost u op door een ander uitzendkanaal in het modem te kiezen of eventueel het modem op een andere plek in het pand op te hangen.

Er zijn ook storende dingen waarbij het technisch bijna niet mogelijk is om een draadloze verbinding op te zetten. Bijvoorbeeld een muur van gewapend beton, waar een metalen constructie in verwerkt zit die geen radiogolven doorlaat. Bestaat uw woning volledig uit dergelijke muren en plafonds, dan kan uw draadloze bereik minimaal zijn. In dat geval adviseert Stipte u geen draadloos netwerk te gebruiken, maar uw modem aan te sluiten met een ethernetkabel.
Als uw draadloze netwerkverbinding niet goed functioneert, controleer dan of u gebruik maakt van één van de volgende dingen:

 • Andere draadloze netwerken
 • Draadloze telefoons
 • Draadloze koptelefoons/headsets
 • Metalen kasten
 • Audio/visuele apparatuur
 • Dingen die gebruik maken van de 2.4 ghz frequentie, zoals een draadloze telefoon, kunnen gebruik maken van hetzelfde kanaal als waar uw wireless toegangspunt op uitzendt. In dat geval kunt u in de configuratie van uw modem het uitzendkanaal wijzigen.

Een metalen kast of magnetische apparatuur zoals een audioinstallatie, speakers of televisie kunnen storing veroorzaken. Zorg ervoor dat er zo min mogelijk storende objecten tussen het draadloze modem en de computer staan. Hiermee kunt u een zo stabiel mogelijk draadloze netwerkverbinding maken.

Werkt een draadloze verbinding ook met Linux computers?

Ja dat werkt! Er is 1 maar, niet alle Wi-Fi kaarten werken met Linux. Raadpleeg daarom altijd de fabrikant van de draadloze adapter of deze geschikt is.

Troubleshooten bij geen verbinding

Mijn draadloze internetverbinding werkt niet of niet naar behoren

Netwerkkaart: Controleer of de draadloze netwerkkaart (WLAN) in uw computer is ingeschakeld in uw besturingssysteem en installeer eventueel opnieuw de bijbehorende software.
Afstand tot modem: Controleer of de verbinding wel werkt als u de computer met de draadloze netwerkkaart dichterbij het draadloze modem plaatst.
Firewall: Controleer of de firewall software op uw computer de draadloze netwerkverbinding blokkeert.
Beveiliging: Stipte raadt u aan de verbinding tussen uw computer en het modem te beveiligen met een encryptie-sleutel(WPA/WPA2). De sleutel bestaat uit een reeks cijfers/letters die zowel in het modem als in de computer moet worden ingesteld. Controleer of de sleutels in de computer en het modem overeenkomen. Modem fabrikant AVM (Fritz!box) vermeld de encryption key op de onderkant van het modem, maar tijdens het installeren kunt u ook zelf een sleutel kiezen.
Modem resetten: Zet het modem voor minimaal 30 seconden uit en daarna weer aan. Het kan ongeveer 2 minuten duren voordat uw computer en het modem weer verbinding met elkaar hebben.
Wifi-kanaal aanpassen: Draadloze modems zenden uit op een vooraf in het modem ingesteld kanaal. Als uw modem op hetzelfde kanaal is ingesteld als het draadloze modem van uw buren dan kan de snelheid verminderen of de verbinding wegvallen.

Geen verbinding via de bedraade Ethernet (LAN) verbinding

 • Controleer of de netwerkkaart in uw computer is ingeschakeld, mocht deze uitgeschakeld zijn schakel deze dan in.
 • Controleer of de kabel tussen uw computer en het modem/router in orde is, eventueel zou u kunnen testen met een andere netwerkkabel.
 • Zet het modem/router uit en weer aan en wacht 2 minuten. Mocht dit geen oplossing bieden controleer of de firewall software uw verbinding blokkeert, u kunt dit testen door deze tijdelijk uit te zetten.
 • Mocht dit geen oplossing bieden controleer in uw besturingssysteem de instellingen van de ethernetkaart in uw computer. De juiste instellingen zijn Automatisch een IP-adres toewijzen en Automatisch DNS toewijzen.